Sužadėtuvių žiedų istorija | ADORO Juvelyrikos namai

Sužadėtuvės viena svarbiausių dienų kiekvienos įsimylėjusios poros gyvenime. Įprasta, kad vyras savo išrinktajai pasipiršti turi itin iškilmingai, atsiklaupęs ant vieno kelio ir padovanodamas jai sužadėtuvių žiedą.

Tačiau taip buvo ne visada. Iš kur atsirado tradicija dovanoti sužadėtuvių žiedą ir kaip bėgant metams keitėsi sužadėtuvių istorija?

Sužadėtuvių žiedų tradicija

Sužadėtuvių žiedų istorija siekia senovės Egiptą. Matyt, būtent ten buvo pradėta tradicija dovanoti sužadėtuvių žiedus moterims. Iš pradžių jie buvo pagaminti iš paprastų medžiagų, pavyzdžiui, žolės ar vielos. Vėliau sužadėtuvių žiedai buvo gaminami iš brangesnių medžiagų, tokių kaip auksas, bronza ar net dramblio kaulas.

Sužadėtuvių žiedas

Pati sužadėtuvių žiedų forma nebuvo atsitiktinė – apskritimas simbolizavo įsimylėjėlių meilės amžinybę ir begalybę. Sužadėtuvių žiedas buvo nešiojamas ant kairės rankos ketvirtojo piršto. Senovės egiptiečiai tikėjo, kad „ Vena Amoris “ yra kraujo vena, kuri nuo ketvirtojo kairės rankos piršto eina tiesiai į širdį. Taip žiedas nuo mylimo žmogaus būna kuo arčiau širdies. Romantiška, ar ne? Tačiau šiuolaikinė anatomija mus moko, kad Vena Amoris - tik mitas. Nėra venos, kuri eitų tiesiai iš širdies į pirštą.

Kaip ir senovės egiptiečiai, graikai ir romėnai apie savo santuokos ketinimus signalizavo dovanodami savo mylimam žmogui sužadėtuvių žiedus. Šie papuošalai dažniausiai buvo gaminami iš metalo, nes tik turtingiausi galėjo sau leisti auksą.

Sužadėtuvių žiedas su briliantu

Krikščioniška sužadėtuvių žiedų tradicija

Krikščioniškoje tradicijoje paprotys dovanoti papuošalus, taigi ir sužadėtuvių žiedus atsirado gana vėlai. Jį XIII amžiuje pristatė popiežius Inocentas III. Nuo tada sužadėtuvių žiedas tapo įsipareigojimu ir pažadu netrukus susituokti.

Sužadėtuvių žiedas su deimantu

Sužadėtuvių žiedas su deimantu pirmą kartą buvo įteiktas Renesanso laikais. 1477 metais austrų princas savo nuotakai padovanojo sužadėtuvių žiedą, kuris buvo papuoštas deimantais, išdėstytais „M“ raidės forma.

Vėlesniais šimtmečiais vis labiau populiarėjo sužadėtuvių žiedų mada. Pavyzdžiui, XVI amžiuje populiarūs buvo žiedai su įvairių spalvų brangakmeniais arba su gėlių motyvais. Širdies motyvas buvo labai populiarus Viktorijos epochoje. Deimantais puošti sužadėtuvių žiedai tuo metu tapo plačiau prieinami ir atpigo.

Tokie sužadėtuvių žiedai, kurių centre yra brangakmenis, išpopuliarėjo tik praėjusio amžiaus ketvirtajame dešimtmetyje.

Šiandien irgi sužadėtuvių žiedams papuošti dažniausiai pasirenkamas deimantas, nors vis dažniau, pagal individualų užsakymą, klientai renkasi kitus, spalvotus brangakmenius.

Sužadėtuvių žiedas su deimantais

Kviečiame peržiūrėti ADORO juvelyrikos namų sužadėtuvių žiedų kolekciją:

https://www.adoro.lt/collections/suzadetuviu-ziedai

ADORO GAMINIAI

ADORO ŽURNALAS

Taip pat žurnale

Safyrai – kilmė, kokybė, kaina

Safyras - tai brangakmenis, kurio būna įvairių rūšių, todėl verta žinoti, kas daro įtaką jo vertei. Svarbus veiksnys yra safyro kilmės vieta, pavyzdžiui, dėl spalvos skirtumų; patyręs kolekcininkas ar juvelyras...

Prenumeruok naujienlaiškį